AlseroTur.com'a Hoşgeldiniz..
WEB SİTESİ KULLANIM KOŞULLARI: www.alserotur.com |
Siteye erişiminizden veya siteyi kullanımınızdan önce lütfen bu sözleşmeyi dikkatle okuyunuz. Siteye erişmekle veya siteyi kullanmakla, aşağıda belirtilen şartlar ve hükümlerle bağlı olmayı kabul etmektesiniz. Eğer bu şartlar ve hükümlerle bağlı olmak istemezseniz, siteye erişmeyebilir veya siteyi kullanmayabilirisiniz ve böyle bir kullanıma başladıysanız kullanımı derhal durdurmalısınız. “www.alserotur.com” bu sözleşmede her zaman değişiklik yapabilir ve bu değişiklikler değiştirilmiş sözleşmenin siteye konulmasıyla derhal yürürlük kazanır. Siz bu değişikliklerden haberdar olmak amacıyla periyodik olarak sözleşmeyi gözden geçirmeyi kabul etmektesiniz ve siteye devam eden erişiminiz veya devam eden siteyi kullanımınız değiştirilmiş sözleşmeyi kesin olarak kabul ettiğiniz anlamına gelecektir. |
|
www.alserotur.com sitesinin tüm hakları ORKUN TURİZM GEM.SEY.İNŞ.LTD.ŞTİ. ŞİRKETİ aittir. Bu web sayfalarında yayımlanan içerikler (örneğin yazılım, ürünler, logolar, v.s. gibi ticari markalar, bilgiler, raporlar, resimler ve grafikler), ulusal ve uluslar arası kanunlar ve uluslar arası sözleşmeler ile korunmaktadır. Sitede yer alan her türlü bilgi ve materyal; |
|
alserotur.com'un herhangi bir sebep göstermeksizin ve önce veya sonra ihbarda bulunmaksızın bu kullanım koşullarını değiştirme, ilavede bulunma veya yenileme hakkı saklıdır. Bu sayfalarda, mevcut ve güncellenmiş versiyon bulunmaktadır. Bu web sayfalarının kullanılması ile kullanıcı, mevcut versiyon ile sınırlandırılmış olduğunu kabul eder. |
|
www.alserotur.com, sitesinde direkt ya da dolaylı yoldan diğer sitelere bağlantı (link) verilebilir. Bu bağlantıların amacı bilgi vermek ya da reklamdır. Kullanıcı, site üzerindeki linklerin kaynakları üzerinde alserotur.com'un hiçbir kontrolü olmadığı için, alserotur.com'un linklerinin gösterdiği web sitelerinin veya kaynakların ulaşabilirliğinden sorumlu olmadığını ve bu web siteleri ve kaynaklar üzerinde bulunan veya bunlardan elde edilebilen hiçbir içerik, reklam, ürün veya diğer materyalden sorumlu olmadığını kabul eder. Kullanıcı ayrıca alserotur.com'un böyle herhangi bir web sitesi veya kaynak üzerinde veya bunlar yoluyla elde edilebilen herhangi bir içerik, mal veya hizmete güvenerek veya bunlar tarafından veya bunların kullanımı ile bağlantılı olarak neden olunan ya da neden olunduğu iddia edilen herhangi bir zarar veya kayıptan doğrudan veya dolaylı olarak sorumlu olmadığını kabul eder. |
|
www.alserotur.com sitesinde; kullanıcıların dolduracakları talep ve rezervasyon formlarının yer aldığı bölümler yer almaktadır. Bu bölümlerin doldurulması esnasında kullanıcıların küfür, tehdit, tahrik, rahatsız edici sözleri ve kanuna aykırı içerikler kullanma ve başkalarının kanuni ve kişisel haklarına zarar verme hakları yoktur. Ayrıca bu formların kopyalanarak kullanılmaları veya yeniden üretilmek amacıyla örnek olarak kullanılmaları yasaktır. Kullanıcılarının bu sayfaları kullanarak bir ürün ya da hizmet satma, ticari amaçlı reklam yapma ve benzeri ticari davranışlarda bulunma hakları yoktur. |
|
www.alserotur.com sitesine bulunan içerikler sürekli kontrol edilmekte ve güncellenmektedir. Ancak, www.alserotur.com ve sahibi ORKUN TURİZM GEM.SEY.İNŞ.LTD.ŞTİ. site içeriğindeki bilgi ve fiyat hatalarından sorumlu tutulamaz, sayfalarında her türlü değişiklik ve yeniliği istediği anda yapabilir. Bu değişikliklerden dolayı doğabilecek hiçbir rezervasyon, satış veya bilgi hatasından dolayı www.alserotur.com sitesi ve sahibi ORKUN TURİZM GEM.SEY.İNŞ.LTD.ŞTİ. sorumluluk yüklenemez. |
![]() |
||
![]() ![]() Terms and Conditions |
Karadeniz’in yeşil doğasının denizin engin mavisi ile buluştuğu Tanrının Amarsralılara bir lütfu olan bu harika doğa da günü birlik te olsa yaşamak ve Amasra nın güzelliklerini görmek, insanlarının sıcaklığını, güler yüzlülüğünü hissetmek için Alsero Tur' un Ankara çıkışlı günü birlik Amasra ve Çakraz’ı kapsayan turlarına katılabilirsiniz.
Amasra resmi olarak Bartın iline bağlıdır. Bartın’ a 15 Km mesafede, doğa güzelliği, tarihi , huzurlu atmosferi ile tatilciler tarafından hafta sonu turları nda veya günübirlik turlarda çok tercih ettikleri bir yerdir.
Amasra nın tarihteki ilk Adı SESAMOS tur ve İskitler tarafından kurulmuş olup günümüze kadar birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.
Amasra’nın yolları virajlı ve zorludur Araç sürücüleri bizzat dikkatli olmalıdır. Amasranın belli başlı gezilecek yerleri Amasra kalesi, Osmanlı hamamı, oyma mağaralar, Bedesten, Kemer dere köprüsü, İçkale Mescidi, Antik Tiyatro, Kuşkayası Anıtı dır. Özellikle Kalenin tepesinden Amasra nın doyumsuz manzarasını çayınızı içerek seyredebilirsiniz.
Yaz sezonunda Çakraz’ın tertemiz denizinde yüzme fırsatı olanlar şanlı gezginlerdir.
Adını kraliçe Amastris’den alan Amasra iki koylu, beş tepeli Karadeniz bölgesinin şirin bir ilçesidir. Amasranın ilk sahibi tarihçi Strabon ‘ a göre Amazonlardır. Üçbin yıllık tarih serüvenin de Sesamos - Amastris – Samastro ve Amasra adlarını almıştır. Sesamos dan Osmanlı Amasrasına kadar 11 büyük medeniyete ev sahipliği yapmıştır. M.Ö 12. yy Fenikeliler Sesamosu Sayda kolonisi yaparlar. M.Ö 8. yy da şehir İon kolonisine katılır. M.Ö 580 yy da Lidyalılar M.Ö 547 yy da Persler şehire hakim olurlar. Pers imparatorluğu sırasında şehre kutsal tapınaklar ve rıhtımlar yapılır. Babil asma bahçelerinin bir benzeri burayada yapılır.M.Ö 286 yy da şehrin yönetimi 200 yıllığına Pontuslara geçer.
M.Ö 70 ile 395 yılları arasında Romalıların hakim olduğu süre içinde buraya Akropol, tapınaklar, 5 bin kişilik tiyatro ve Kuşyakası Yol Anıtı yapılır. Ancak kentin arazi yapısının çok dar olması, her bir yeni medeniyet daha öncekilerin izlerini yok ederek kurulmuştur.
M.S 395 yılında Bizans sınırları içinde kalmış, bin yıllık bu süre içinde Amastris şehri en iyi dönemlerini yaşamıştır. Kent ticari açıdan büyük bir refaha kavuşmuştur.
1263 yılında Cenovalılara geçen Amastris ‘e tüccar gemiciler yerleştirilmiştir. Konsolos sarayı ile sarnıçlar bu döneme aittir.
1460 yılında Fatih Sultan Mehmet 130 bin askeri 150 adet gemiye bindirerek şehri savaşsız teslim alır.
Amasra, daha önceleri Zonguldak ‘ın ilçesi iken 1991 yılında Bartın ‘ın il olmasıyla Bartına bağlanmıştır.
1- AMASRA MÜZESİ
2- AMASRA KALESİ
3- BEDESTEN ANITI
4- KÜÇÜK KİLİSE
5- KUŞKAYASI YOL ANITI
6- CENOVA ŞATOSU
7- BARTIN FATİH CAMİİ
8- OSMANLI HAMAMI
9- GÖLDERE ŞEŞAŞESİ
10- AMASRA BAKACAK TEPESİ
11- GÜRCÜOLUK MAĞARASI
Amasranın ilk müzesi 1955 yılında belediye binasında açılmıştır.1969 yılında eski bir ilkokula taşınmış, 1982 yılında da şimdiki yerine taşınarak hizmete açılmıştır. 3000 yıllık bir tarihin kanıtı olan bu müze iki katlı olup 2 Arkeolojik ve 2 Etnografik olmak üzere 4 tane sergi salonundan oluşmaktadır. Müze bahçesinde de Roma , Bzans, Ceneviz ve Osmanlılara ait birçok taş eserler bulunmaktadır.
1-Arkeolojik Eser salonu : Bu salonda Hallenistik, Roma ve Bizans dönemine ait altın, gümüş ve bronz dan yapılmış sikkeler ile yine bu döneme ait bilezikler, haclar, kandiller, heykelcikler olta iğneleri, silahlar ve kaplar bulunmaktadır. Ayrıca mezarlardan ele geçirilen cam koku, gözyaşı şişeleri, pişmiş toprak ve denizden çıkarılan çeşitli testiler de bulunmaktadır.
2-Arkeolojik Eser salonu : Bu salonda Hellenistik, Roma , Bizans ve Cenevizlilere ait mermer eserler sergilenmektedir. Bunlar Heykel başları, kabartmalı mimari parçalar ve mezar stelleri dir.
3-Etnografik Eser salonu : Osmanlı dönemine ait bakır mutfak kapları, şamdanlar, seramikler, yazım takımları, mühürler, silahlar, yüzükler ve kantarların yanında Amasra yöresine ait özgü ağaç çekicilik sanatını tanıtan kaplar sergilenmektedir.
4-Etnografik Eser salonu : Osmanlı dönemine ait giysiler, gümüş süs eşyaları, yatak ve yastık örtüleri,halılar, eski duvar saatleri ve kurani kerimler sergilenmektedir.
Amasra Kalesi Bizans döneminde inşa edilmiş olup ilçe merkezinde bulunmaktadır. Cenevizliler ve Osmanlılar döneminde ciddi onarımlar görmüştür. Zindan kalesi ve Sormagir Kalesi olmak üzere 2 kaleden oluşmaktadır. Amasra kalesinin kuzeydoğu ile güneydoğu arasındaki doğu sırlarının uzunluğu 65 metre, kuzey surlarının uzunluğu da 200 metre, üzerinde 8 adet burç bulunan güner surlarının uzunluğu ise 300 metredir. Somagir kalesinin kuzey ve kuzey batısında sur yoktur. Nedeni ise coğrafi yapısı burası denize çok diktir. Amasra kalesinde, belirli yerlere yerleştirilen Cenova armaları, Medusa, Kartal, Eros ve Öküz başı gibi figürler yer almaktadır. Buda kaleye bir ortaçağ havası vermektedir.
Amasranın güneyinde sahile 1.5 km uzaklıktadır. MS 1.yy sonları ile MS 2.yy başlarında yapılmıştır. Roma Eyalet Meclis sarayı olarak yapıldığı sanılmaktadır. 5000 kişilik tiyatro, Akropol surlarının küçük bir parçası, alt yapıyı oluşturan su ve kanalizasyon şebekelerinin büyük bir bölümü, Alterin bazı sütunları halen görülmektedir. Koşu ve oyun alanları ile şehir kalıntıları daha birçok eser gibi alivyonların altında kalarak kaybolmuştur. Bazilika planlı olup 5 adet sahını (Nef) ve 18x45 metrelik boyutlarıyla büyük bir yapıdır.
Küçük kilise , Amasra da içkale içinde bulunmaktadır.1460 yılında Fatih Sultan Mehmet ‘in Amasra yı Osmanlı topraklarına katmasından sonra mescide dönüştürülmüştür. 1930 da ibadete kapatılmış, 2002 yılında Amasra müzesi tarafından restore ettirilmiş ve Kültür ve Sanat evi olarak tekrar hizmete açılmıştır.
Anadoluda bir benzeri bulunmayan Kuş Kayası yol Anıtı Roma dönemine aittir. Ülkemizin önemli tarihi eserlerinden de biridir. Amasra ya ulaşmadan 4 km lik bir mesafede bulunmaktadır. Kayaların oyulmasıyla oluşturulan bu anıt, bazı kazı çalışmaları nedeniyle zarar görmüştür. Kültür Bakanlığı tarafından 2000 yılında 5 milyar harcanarak ışıklandırması yapılmıştır. Çevre dzeni içinde 1 milyar harcanan anıt Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştır.
Cenova Kalesi, Kalenin iç kale olarak bilinen yeridir. Cenova ailesi tarafından saray haline getirilmiştir. Cenova şatosunun en ilginç özelliği, Amasra ya egemen olmuş ailelerin armaları giriş kapısında bulunmaktadır. Bu armalar bozulmadan günümüze kadar da gelmiştir.
Amasra kale içi mahallesine bulunan Fatih camii, 9. Yy da bir Bizans Kilisesi olarak yapılmıştır. Fatih Sultan Mehmet in Amasra yı işgalinden sonra Camii olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde ve hiçbir islam ülkesinde benzeri bulunmayan “ Cuma hutbesinin kılıç çekilerek okunması” geleneği sadece Fatih camii devam etmektedir.
Amasra Osmanlı hamamının ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte 17. Yy da yapıldığı tahmin edilmektedir. Günümüze hamamın üç kurnalı yıkanma odası, dinlenme makatı ve holü, ılıklığı,sıcak ve soğuk su hazne bölümleri ve giriş halveti sağlam olarak gelmiştir. Ancak soğukluk bölümü yıkılmıştır. Dört köşesinde görülen biyelerden dolayı Anadolu Beylikleri dönemi mimarisini hatırlatan hamamdan Evliya Çelebi “Bir hamam-ı Dilküşa” ( Gönül açıcı, ferah hamam ) diye bahsetmiştir.
Çambu şelalesi olarakda bilinen Gölderesi Şelalesine Amasra- Kuruçasile yolunu takip ederek 1,5 saatte gidilebilir. Yemyeşil bir vadide bulunan Göldere şelalesinin altında yüzülebilir bir göl oluşmuştur. Yalnız şelalenin zemini çok kaygan ve suyu da çok soğuktur. Doğa güzelliğiyle de muhteşem bir yer olan Göldere Şelalesinin ön tarafındaki alanda kamp yapmak isteyenler çadır kurabilirler.
Amasra – Bartın yolunun 4. Km de olan Bakacak tepesi, Amasra nın tarih ve doğal güzelliklerini görebileceğimiz en güzel yerlerden biridir. Doğasıyla kendine hayran bırakan bu yerdir. Amasra yı fetheden Fatih Sultan Mehmet gördüğü bu manzara karşısında hayran kalarak lalasına “ Lala Lala Çeşhm-i Cihan bu mu ola “ ( Dünyanın gözbebeği ) diye seslendiği yerdir.
Ammasraya 12 kmuzaklıkta, gölleryazı mevkiindedir. Toplam uzunluğu 169 metreden oluşan fosil bir mağaradır. Genişliği 2 – 2,5 metre, yüksekliği , 1 - 7 metre arasındadır. Gelişimini tamamlamiş , ancak mağara içi şekillenmedi hala devam etmektedir. Mağaranın içinde gri, krem ve bej arasında değişen bir çok sarkıt ve dikitler bulunmaktadır.
Amasra günübirlik turları haricinde doğal ve tarihi güzelliklerinden dolayı Türkiye’ nin her tarafında bilinir olmasından dolayı hasta sonu konaklamalı turlar veya uzun konaklamalı misafrilerin çok tercih ettiği bir turizm kasabasıdır. Amasra otelleri merkez bölgesi otelleri ve Çakraz Köyü otelleri olarak bilinir.
Amasra Merkez otelleri: 3000 senelik bir tarihi sahip kasabanın merkezinde 3* standardında oteller, butik oteller ile pansiyonlar çoğunluktadır. Lüks segment otel bulunmuyor . Her yere yürüyüş mesafesinde olan otellerde konaklayanlar çevredeki tarihi yerlere, çarşıya ve plaja yürüyerek ulaşabilirler.
Amasra otelleri genellikle aile işletmeleridir, sıcak ve misafirperver olan bu insanlarla bir gün içinde hemen kaynaşıp otel işletmecileri, otel çalışanları ve diğer tatilcilerle beraber dostluklar çabuk oluşmaktadır. Sakin bir yer olan Amasra otellerinin odalarının çoğu deniz görmektedir. Her otel çalışanı bir rehber gibidir size çevre hakkında istediğiniz bütün bilgileri anlatırlar.
Çakraz Köyü otelleri : Tatile çıkmadan önce Amasra’da nerede kalınır araştırması yapılır.Amasra merkeze 25 dakika uzaklıkta bulunan plajı ve denizi ile yaz aylarında deniz için çevre illerden gelen tatilcilerin çok tercih ettikleri bir yerdir. Köyün civarında kumsal plajları olan bir çok koy vardır. Çakraz da 3 – 4 yıldızlı oteller, butik otel ve pansiyonlarda kalabilirsiniz.
Tarafsız bir gözle uygun fiyatlı hayli güzel iki otel önerebiliriz. İlki Seymen Otel Rrestoranı çok şık ve leziz yemeklere sahip. Otel dekoru ve malzemeleri kaliteli denize sadece 26 metre. Diğer önerimiz ise Özgün Otel denize sıfır şık, güzel bir tesis.
Amasra'nın ufak ve şirin bir çarşısı var, ince uzun bir koridor şeklinde sağlı sollu dükkanları barındırıyor. Amasra ahşap hediyelikleri ile meşhur. Her türlü irili ufaklı ahşap ürün satın alabilir, hatta üzerlerine sevdiğiniz kişilerin isimlerini ve resimlerini yaptırabilirsiniz. Bu arada çarşının bedesten tarafında küçük bir kitapçı var ama kitaplar hep ambalajlı tonton yaşlı bir amca işletiyor sağ ise Allah uzun ömürler versin Öldü ise Allah rahmet eylesin. Kitapların neden ambalajlı olduğunu sorduğumuzda ‘’ açıp okuyorlar sonrada almıyorlar ben marketler gibi zengin değilimki ‘’ demişti.
Gelelim en zevkli soru ve cevaba, Amasra pidesi önceliğimizdir. Zira 16 çeşit malzeme ile yapılır. Beğenme garantilidir yani beğenmez iseniz parasını ödemezsiniz. Her pide servisinde yanında el yapımı süzme yort dan yapılmış bakır tas ile yayık ayranı gelir. Salata her yerde salatadır ama nedense Amasra salatası meşhur olmuş . Çarşının merkezinde bulunan Karadeniz Pidecisi sizi bekliyor beğenme garantili pideleri için.
Deniz ile iç içe Karadeniz kasabası olan Amasra ‘ da akşam yemeğinde balık önerilir. Canlı Balık Restoran da gitmeden birkaç gün önce rezervasyon yapmanız gerek yoksa yer bulmanız çok zor.
Mezgit tava, kalamar, Karides güveç mutlaka masanızda bulunsun. Aynı balık menüsünü Çeşm-i Cihan Restorant da aynı lezzette bulursunuz ama konumu biraz daha geride.
Amasra ya yazın giderseniz mutlaka tekne turuna katılın deriz ama fazla tekne olmadığı için biraz pazarlık yapın standart fiyat uygulamıyorlar. Muhteşem koylar ve doğa manzarası var Amasra çevresinde bunu da tekne turu ile görebilirsiniz. Pazar yerinde Roma Dondurmacısı var , candan dost bir esnaf doğal Salebi çok güzel tavsiye ederiz.
![]() |
||
![]() ![]() Terms and Conditions |